熱物性Vol. 23, No. 2 (2009) 通巻83号

← 『J-STAGE』で「熱物性誌」をご覧になる場合はこちら.

巻頭言

 食品,農産物そして麹の熱物性
 日向野 三雄


論 文

 マイクロビームセンサによる極微量液体の熱伝導率測定法に関する解析
 稲田 教介,田中 利幸,内田 悟,高橋 厚史,藤井 丕夫,高松 洋

 希土類酸化膜における放射率の制御に関する研究
 熊野 智之,花村 克悟

ノート

 熱伝導率測定用ヒートプローブ製作のノウハウ
 佐藤 博,飯田 真吾,萩原 清一

特 集

 企業と熱物性の関わり(2)

  産業用自然冷媒冷凍システムの開発事例
  町田 明登

  断熱材の熱伝導率測定
  大村 高弘

案 内

 第30回日本熱物性シンポジウム -第2回会告-
 高橋 一郎

 第9回アジア熱物性会議 -第1回会告-
 張 興

会報・会告


Netsu Bussei Vol. 23, No. 2(2009)
Japan Journal of Thermophysical Properties


PREFACE
Thermophysical Properties of Foods, Agricultural Products and Aspergilli
M. Higano

ORIGINAL PAPERS
An Analysis on the Measurement of Liquid Thermal Conductivity with Infinitesimal Samples Using a Microbeam Sensor
K. Inada, T. Tanaka, S. Uchida, K. Takahashi, M. Fujii, H. Takamatsu
Study on Spectral Control of Emittance of Rare-earth Oxide Film
T. Kumano, K. Hanamura

NOTE
Know-how to Manufacture Heat Probe for Thermal Conductivity Measurement
H. Sato, S. Iida, S. Hagiwara


TOPICS
Case of Development on Industrial Refrigeration System with Natural Refrigerant
A. Machida
Measurement of Thermal Conductivity of Thermal Insulations
T. Ohmura

INFORMATION
Second Announcement of the 30th Japan Symposium on Thermophysical Properties
I. Takahashi
First Announcement of the 9th Asian Thermophysical Properties Conference
X. Zhang

topへ